↑ Åter till Filmer och inlägg

Ny medarbetare: Kristina Milotic

Hej du fina Åstorpare och andra som följer denna bloggen. Mitt namn är Kristina och det är jag som är den nya förstärkningen på redaktörssidan. Jag tackar för förtroendet och lovar att göra mitt bästa. Mer än sitt bästa kan man ju inte göra egentligen, men det brukar räcka ganska långt.

Så vem är Kristina?

Om man nu tvunget måste definiera sitt identitet, som jag i o f s har haft mycket grubblerier kring, då skulle jag kunna påstå att jag är en svensk världsmedborgare med europeiskt ursprung. Jag är född i Kroatien, är svensk sedan 20 år tillbaka och skåning sedan 15 år tillbaka. Min sambo är engelsman och hemma pratas det dagligen 3 olika språk – det svenska, det engelska och det kroatiska. Genom mitt arbete på Vuxenutbildningen i Malmö som förstelärare möter jag mångkultur och ser många fördelar, och någon liten nackdel också, som mångkultur kan innebära.

Jag har genom livet fått den förmånen att ha insyn i många olika kulturer – dels genom mitt eget privatliv, som är en blandning av olika språk och människor från olika länder, dels genom mitt yrkesliv där jag träffar ännu fler människor från ännu fler olika länder. Många i min situation har troligen samma tankar som jag hade under min egna personliga mognad fram till den person jag är idag och ställde sig frågan – kan man älska både det landet man kommer ifrån och det landet man har kommit till? Jag har goda nyheter för alla:  ja, det kan man! Kärlek till ett hemland är inte något som blir mindre om den delas på 2. Tvärtom, det blir dubbelt så mycket kärlek! Så om någon nysvensk fortfarande tvekar – tveka inte! Börja älska sitt nya hemland från och med nu! På riktigt! Det är helt ok att göra det. Det är egentligen det bästa och det enda rätta man kan göra.

Och till slut, om någon undrar vad som engagerar mig – här kommer svaret:

  1. Samhörighet och gemenskap. Alla Åstorps invånare ska känna samhörighet och glädje över att vara en del av samhället. Vi behöver bygga broar mellan olika kulturer och peka på likheter (som är många) samt lära sig leva med skillnader (som inte är så många).
  2. Ungdomar.  Åstorps ungdomar i åldern 16-19 behöver en bättre fritid och möjlighet till fler aktiviteter med anknytning till världen runtomkring. Vi behöver möjliggöra för våra ungdomar att komma ut från Åstorp till resten av Sverige, Europa och världen, för att sedan komma tillbaka till Åstorp med nya kunskaper – för här har vi det bra.
  3. Utbildning. Jag tror på att vartenda individ kan komma nästan hur långt som helst om den får rätt verktyg på vägen – gott självförtroende, god självkännedom, samt kunskap om hur man blir självständig i det man gör/lär sig att göra.

Så, nu kan du lite mer om mig.

Vi ses ute i Åstorpsvimlet eller på någon av våra möten,

/Kristina M